優閒冒險號Land Rover Discovery Sport SE 2.0 7-Seater

December 10, 2016
11,373 Views

想買SUV,如果只係貪個殼,選擇勁多,豐儉由人。但假如想機動性強啲,個朵響啲,識玩一定玩Land Rover。

這個傳統越野品牌,外形Man爆唔在講,家族上下個個都是攀山高手,加埋本身真正自主研發及獨步全球的品牌價值,佢認第二,無人敢認第一。

放棄傳統陣式車架
這個跟法拉利一樣咁堅持原則的英國越野品牌,主要分為3大系列:剛硬派有Defender,剽悍派有Discovery,奢華派有Range Rover。以前,只要40萬左右,就可以揸部Defender返屋企,不過傳統的陣式車架「凳」到阿媽都唔認得,追唔上時代步伐喎,今年已經落實停產。

改名換樣變大隻
原本半球仲有部走城市SUV路線的Freelander,但去年又宣布停產,入替型號的Discovery Sport補上入門空缺,比之前賣貴少少,不過同時提升格調及實用性,除了借用剽悍派Discovery的名號,外形更用上大量Range Rover Evoque的設計元素,加埋5座7座任你揀,吸引力更勝從前。

兩款車系結晶
Discovery Sport分為普通版及SE兩款型號,各自提供5座及7座版,而今次長測屬於SE 7-Seater 。不過唔好搞錯,這部Discovery Sport並非直屬Discovery車系,所以無論外形或尺碼,兩者完全係南轅北轍。外形,可以話是Freelander 2及Evoque的結晶,一副年青力壯又對世界充滿好奇的樣子。雖然個樣生得似Evoque,但Discovery Sport的體形較為高大,比扁平的Evoque少了一分瀟灑,卻多了一分粗豪。

唔馬虎唔求其
揀5座還是7座?就要睇你點用。無小朋友的話,5座其實已經夠,但如果好似我咁養了兩條化骨龍,咁就最好揀7座。2+3+2的座椅布局,強項唔是可以摺合出更大的行李空間咁簡單,而是全車最闊落的中排,除了可同時調校椅背角度及前後移動之外,座椅的高度、設計以至車門接近90度的開啟角度,都有利於進出車廂。至於由行李艙變成的第三排,通常都好似「西北樓」,即是冬凍夏熱;不過這部7座版的後排,雖然低矮的座位設定較適合小朋友,但一樣設有獨立可調出風口,加埋12V電源及USB插,同級中,很少見第三排座位設備有咁齊。

優閒性格內藏絕技
上世紀90年代,Land Rover被BMW Group收歸旗下;完全沒有生產四驅越野經驗的寶馬,幾乎把 Land Rover所有專利技術吸乾吸淨來開發第一代 X5, 之後再賣給Ford,是咪借收購之名來套取專利技術,呢樣就留番畀讀者自行解讀,但至少證明對操控咁高要求的BMW,亦拜服其高超的越野技術,Land Rover自然唔是浪得虛名。
不過唔知車廠是咪有意突出Discovery Sport的SUV優閒性格而淡化專業的越野技術,慣常以旋鈕選項的Terrain Response,改用了較低調的按鍵設計。

豪雨未驚過
雖然Discovery Sport只是入門車系,但越野裝備完全沒偷工減料,除了例牌的四驅系統之外,還有HDC下坡慢速控制、GRC陡坡緩放控制及HSA斜坡起動輔助系統等,用家更可透過中控台冷氣系統下方的Terrain Response按鍵自選地形模式;就算無打算玩越野,其高達600mm的涉水深度亦非常實用,就算遇上水深過膝的超級水氹都未驚過。

三項防溜技術
曾經有讀者問,到底HDC、GRC同HSA系統有咩分別?
首先要知道,HDC及GRC都是對應越野路段,而且只適用於下坡情況;至於HSA則主要對應斜坡起動時防止車輛溜後,適合一般路面。
HDC全稱Hill Descent Control,首次應用於Freelander車系上,其後成為Discovery的標準裝備,目的是以慢速穩定通過崎嶇的下坡路段。當啟動系統之後,HDC便會保持在1波並透過制動及ABS進行慢速下坡,駕駛人在無需踩brake的情況下,系統會自行把車速控制在每小時9km以下;若中途需要扭軚轉彎,系統會進一步把車速上限降至每小時6km以下,就算斜坡高達45度都可以輕鬆應付。
至於GRC全稱為Gradient Release Control,是結合HDC系統一併使用,目的是針對駕駛人鬆開油門準備踩brake減速下坡之際,因出現真空期而導致短暫溜後或前衝,簡單講,有幾秒hold住畀你隻腳由油門移向制動。

舒適軟綿的整體設定
雖然車名有個Sport字,但懸掛偏向comfort,設定似豪華房車;油門敏感度不高,所以好容易被駕駛人誤以為部車唔夠力,但其實這個設定可以消減突兀感,乘客坐得舒服啲,越野時又安全啲;想反應快一啲,可以拍去S檔,但當然會嘥油啲。2.0公升引擎輸出240ps,跟Evoque採用同一副機器;踩上1,800rpm開始嚟料,車身板件大量採用鋁合金,咁大架SUV咁重裝備都只得1.8噸,算好輕。長測7天以ECO模式行駛,非繁忙巿區路面平均耗油11.8L/100km,時速70km公路平均耗油10.4L/100km,而時速100km公路平均耗油則錄得8.1L/100km,以一輛有番咁上下體型的四驅SUV嚟講,耗油量可以接受。

Land Rover Discovery Sport SE 2.0 7-Seater規格表
引擎:L4 DOHC 16V Turbo
容積:1,999c.c.
馬力:240ps@5,800rpm
扭力:340Nm@1,750rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:9前速自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:8.2秒
極速:199km/h
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:235/60 R18
長x闊x高:4,599 x 2,173 x 1,724mm
軸距:2,741mm
車重:1,841kg
油耗:8.3L/ 100km (Combined)
廢排:197g/km
售價:$509,000 (5-Seater SE)/ 589,000 (7-Seater SE)

Tags

Leave A Comment

error: Content is protected !!