笑住揸Volkswagen Beetle Cabriolet 1.4 TSI

December 15, 2016
Comments off
10,325 Views

開乜嘢車,有時會好影響一個人的心情。
有啲會令人好勇鬥狠,有啲會令人心情開朗;
開篷甲蟲,開了五天,心情靚爆!

外父以前就是揸甲蟲,不過當年仲未認識內子,佢有佢生活,我有我忙碌,無機會坐下嗰部經典1300。

引擎唔見咗
甲蟲,細細個已經識,覺得佢外形成隻甲蟲咁,好得意。有次行街見到頭冚打開了,八卦望下,嘩!點解得條「士啤胎」,副機器呢?問老媽子點解會咁,佢例牌又係嗰句:「讀多啲書咪知囉」。
為咗揾答案,於是我真係好勤力讀書,考咗個全級第二名返嚟,但都係唔知點解,莫非好似《聰明笨伯》架車咁,車底穿窿大家一齊用腳行?後來識得有個屋企開車房的同學仔,先知原來甲蟲副機器係放後面,太神奇了!

後驅變前驅
嗰年得小四,鬼識咩叫RR咩!莫講話當時年紀輕吖,家陣有啲「慈母」,咪一樣唔知道有後置引擎這回事!不過咁,新一代甲蟲,已經將副偈搬上車頭;變了最普遍的FF布局,對我這類RR迷來講,係會有點失望。重生之後的第二代新甲蟲,無論硬頂或開篷,線條修飾都比上一代順眼,不過畀我揀,我一定揀開篷。

型的代價
我唔是開篷死硬派,但某類車能夠打開篷,成件事係會型好多;不過香港可以開篷的日子又實在唔多,夏天一定唔使諗,就算立秋後,都仲有幾星期要過着爭秋奪暑的悶焗日子,差不多要到11月尾,氣温與濕度才穩定下來;但不夠一個月又開始入冬,除非你是西伯利亞人,否則十零度打開個篷跑上highway,椅背又無暖風功能,真係隨時吹咗兩行鼻涕出嚟。

窩心功能
今次長測的開篷版甲蟲,雖然座椅唔會為你送上暖風,但有個超窩心的功能,開篷後,若把室温由冷氣調到暖氣狀態,當駛上高速或入隧道需要閂篷,系統就會自動由暖氣轉回開篷前的預設温度;即係話,如果開篷前設定是21度,開篷後把温度調到29度暖風,閂篷後會自動回復21度,再開篷又會自動調上29度,呢項咁正的功能,就算過百萬的開篷跑車都未必有,不過開關軟篷鍵設在車廂睹後鏡下方位置,上身需要輕微向前傾再舉起左手撳住粒掣十幾秒,操作過程有啲「騎呢」。

經典造型
在福士家族中,得這輛新甲蟲完全唔跟家族臉譜玩法,但其造型反而是最經典及最有代表性;內外設計保留了不少懷舊元素,我最鍾意是佢個外露軟篷,摺合之後就咁成個放在車尾,好有feel。甲蟲同迷你谷巴一樣,要鮮色,先至襯,好似呢隻橙色咁,見到佢,已經夠晒開心。

易揸爽快
改為前置前驅,主要是配合共用底盤的節省成本方案,車價會平啲,車廂見使啲,操控又容易啲。1.4 TSI 直四機器,輸出160ps,唔突出,但夠用,過彎好定,轉向敏捷,話晒都係Golf底,操控唔會令人失望。長測5日,平均耗油7.2L/100km;間唔中爽兩轉,耗油升上10.6L/100km,是合理水平;如果嫌佢加速欠爆炸力,就係你揀錯車,真係想快的話,$36萬呢個價位,我建議你補多一萬出部Golf GTI,放過呢隻可愛的甲蟲。

Volkswagen Beetle Cabriolet 1.4 TSI規格表
引擎:L4 DOHC 16V Twin-Charger
容積:1,390c.c.
馬力:160ps@5,800rpm
扭力:240Nm@1,500-4,500rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:7前速雙離合配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:8.6秒
極速:205km/h
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)四連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前/後)235/40 R19 Michelin Pilot Super Sport
長x闊x高:4,278 x 1,808 x 1,473mm
軸距:2,540mm
車重:1,468kg
油耗:6.4L/ 100km (Combined)
廢排:147g/km
售價:$359,980

Share
Tags

Comments are closed.

error: Protected Content