齊料Volkswagen Passat 280 TSI ACT R-Line Sport SE

April 10, 2017
27,154 Views

外形唔夠辣,內裝唔夠奢華,加速力唔夠狂野,高轉亦欠扣人心弦的咆哮聲…..

還有的,0-100km/h加速要花上8.4秒,沒變形尾翼,無硬頂電摺篷,以上都是Passat 280的「終極缺點」,但係咁嘅身世,都可以打低C-Class奪得歐洲年度風雲車2015,你話奇唔奇?

唔好當係跑房車
以上欠缺是真的,攞獎都係真的,只是這堆所謂缺點,對一輛唔使40萬的房車嚟講,係雞蛋裡面挑恐龍骨;不過咁,呢個世界乜人都有,對一輛房車要求有豪華跑車的裝備與性能一啲都唔奇,所以Performance Car先會有佢嘅生存空間。雖然今次長測這部Passat 280 TSI加裝了R-Line配件,又有4種自選行車模式,但如果真係需要一部高性能房車的話,就未必啱你要求。

低容積高輸出
一般用家買車都會考慮引擎容積,明嘅,只係相差0.1公升,每年牌費就要畀多千幾蚊,好唔抵;不過咁,引擎容積1.5公升以內,輸出得百零匹,坐住幾個谷上斜路,會係一件幾拉牛上樹的事。睇番這副1.4公升直四TSI渦輪增壓引擎,馬力有150ps,扭力250Nm,換轉是NA心臟,1.8公升都未必有咁的性能表現。

首創ACT系統
如果有人用到澎湃又或者推背呢類形容詞,肯定係「滾」你,不過配7前速雙離合半自動波箱,加速的敏捷度,緊湊度,係會有一啲驚喜。內藏的Active Cyclinder Management系統 ,只要啱時候,系統會不動聲色折斷中間兩個汽缸的燃料供應,換句話,呢副心臟係主攻慳油。自選ECO模式,代價是降低油門敏感度,起步有點慢,但每一段都行得好順好滑;當行駛進入一定的慣性速度時,儀表板會顯示只有兩個汽缸運作,代表幫你荷包慳緊錢;四日三夜長測,錄得平均耗油6.9L/100km。

配備齊全
福士嘅強項,唔是超級豪華超高科技,而是整合各項技術,平衡性能與舒適,以最相宜的車價配搭最多設備,製作出大眾化的德國車。正如呢部Passat,標準已配備ACM系統、3區恆温、胎壓監察、電動尾窗簾、電動按摩座椅、遙控開啟行李艙等,雖然呢啲唔是乜嘢新設備,但36萬之內想揾部有咁齊裝備的德國房車,除咗佢,真係諗唔到仲有邊部。

電椅有來頭
全車最正的,係前排兩張經德國脊骨健康協會認證的電動按摩座椅,優點係長時間駕駛都唔會搞到你腰骨赤,雖然長測期間最長的一次車程只有45分鐘,但承托力唔錯。唯一不足的,係停車熄匙後,駕駛席唔識自動退後;如果想進出車廂方便啲,可以利用一下座椅記憶功能,setting 1用作日常的駕駛坐姿,setting 2就把坐椅移後,咁就可以解決呢個不足問題。

多功能儀表板
加咗R-Line的車身擾流飾件連18吋輪圈之後,外觀醒目咗而唔會畀人覺得浮誇。全新的12.3吋Active Info Display取代咗傳統的機械式指針儀表板,雖然無咗立體感,但勝在可以顯示更多行車資訊。R-Liine配件還包括Head-up Display投射式儀表, 撳一撳軚盤後右下方的按鍵,一塊透明儀表板就會升起,用同一粒掣扭兩扭,可調校投射高低,有咗佢,上到公路就更加方便睇實有無超速。至於後排空間夠唔夠寬敞,我就唔太清楚,只知長測嗰幾日狄Sir都係撓住腳嚟坐。

2017 Volkswagen Passat 280 TSI ACT R-Line Sport SE規格表
引擎:L4 DOHC渦輪增壓
容積:1,395c.c.
馬力:150ps@5,000-6,000rpm
扭力:250Nm@1,500-3,000rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:7前速雙離合半自動
0-100km/h:8.4秒
極速:220km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)四連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:235/45 R18
長x闊x高:4,767 x 1,832 x 1,456mm
軸距:2,791mm
車重:1,413kg
油耗:5.1L/ 100km (Combined)
廢排:179g/km
售價:$359,980

Share
Tags

Leave A Comment

error: Content is protected !!