開篷唔一定係跑車BMW 420iA Cabriolet

October 3, 2017
19,440 Views

開篷車最大的樂趣,係打開篷頂在山林中抃風舞潤,輸出唔使多,夠用就得。

唔知幾時開始,開篷車無端端畀人改咗個名叫「開篷跑車」,呢種「開篷就一定係跑車」嘅觀念,就好似綿羊仔與「烈火戰羊」的關係一樣咁撲朔迷離,所以開篷車的輸出一旦少過250hp,就好自然會被批唔夠快。

另備高性能版
開篷喎,兩門喎,仲要紅色喎,咁都唔係開篷跑車!?
如果仍要堅持呢部420iA Cabriolet係一輛跑車,又嫌棄只得184hp唔夠跑,唔緊要,BMW已經準備咗另一輛輸出252hp的硬頂開篷430iA;不過車價要70幾萬,可能你又會覺得呢個價,好多車可以揀,跟住隨口噏咗幾部軟篷甚至兩門Coupe出嚟,仲話部部都快過佢平過佢,如果係咁樣講,我都冇嘢好講。

取代三系開篷
講番硬頂開篷。
寶馬第一輛硬頂開篷,係第5代的325iA Cabriolet;不過自從4系出現咗之後,為了清晰每款車系的個性,3系只保留實用的Saloon及Touring,而4系就主打型格的Coupé及Cabriolet,換句話,3系的硬頂開篷僅僅維持了一代。

早於一個世紀
唔好以為硬頂開篷係近代的設計,其實佢的歷史已經有近一個世紀。早於1919年,美國Hudson就成功研發出史上第一輛硬頂開篷車Ellerbeck,機械結構非常簡單,開篷後,硬頂直接放在行李艙蓋上,不過開閂篷都係純手動操作。
至於電動開篷就要到1935年先正式問世,當年呢部法國Peugeot 402 Eclipse Decapotable,唔似得千禧年推出的206CC咁識得摺埋篷頂之後先收入行李艙,而整個開篷過程只需26秒。繼呢部全球首輛電動硬頂開篷車之後,直到90年代才出現可以摺疊收藏的硬頂開篷車。

升降開篷機關
摺疊式硬篷最大的好處係佔用的面積細,對行李艙容量的影響可以降到最低,不過由於摺篷放在行李艙的上層,所以開篷後要存取下層的物件會比較麻煩。今次長測的420iA Cabriolet,設計師在開篷機關內加了一組升降台,開篷後,行李艙容積由370L減少至220L,需要存取物件時,可以把整個硬篷連行李艙蓋一齊升起,有咗呢個設計,用家就可以更善用行李艙的空間。

比轎跑重咗慢咗
無論Coupé(F32)還是Cabriolet(F33),呢款首代4系跟編號F30的第6代3系都採用同一副底盤,不過由於開篷版犧牲咗B柱及C柱,為咗保持車體剛度,底盤經過全面強化;咁樣搞一搞,加埋整套硬篷機組之後,足足比同系的420iA Coupé重咗200kg,在相同輸出的情況下,跑0-100km/h就慢咗1秒。

重點不是快
慢咗呢1秒,即是話,揀得呢部Cabriolet,就要預咗性能上跟Coupé會有差別,不過鍾意得開篷車,我又睇唔出慢咗少少有幾重要。
經過大量的電子輔助之後,近代的寶馬已經起咗唔少變化;就以上一代3系為例,已經無咗以前E36嗰種緊湊的操控質感,不過就容易發揮咗,貼服咗又舒適咗,至於跟3系採用相同底盤的420iA Cabriolet,底盤經過補強處理之後,就算打開硬篷,彎道表現都有Coupé的準繩度。不過操控要夠實在感只限於選用Sport mode的情況下,如果選用ECO Pro或者Comfort mode,路面的回饋感會較為輕盈,波箱的加速反應亦以滑溜暢順為主;長測5天,行咗392公里;5成時間用ECO Pro,3成時間Comfort,2成時間Sport mode,錄得平均耗油11.6L/100km;打開頂篷在山林中穿梭,呼吸一下大自然的氣味,這才是開篷車的奧義。

BMW 420iA Cabriolet規格表
引擎:L4 DOHC TwinPower Turbo
容積:1,997c.c.
馬力:184hp@5,000-6,250rpm
扭力:270Nm@1,250-4,500rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:8前速Steptronic半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:8.3秒
極速:230km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後)225/50 R17 97W Pirelli Cinturato P7
長x闊x高:4,638 x 1,825 x 1,384mm
軸距:2,810mm
車重:1,650kg
油耗:6.4L/ 100km (Combined)
廢排:144g/km
售價:$469,900

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content