唔捨得落車Mercedes-Benz S 320

October 7, 2017
35,758 Views

雖然輸出不變,但今次轉用了9G-troinc之後,頭尾段的行車表現都唔同晒。

入行前,我以為係品牌效應搞到成街都係S-Class;入行之後,當我揸過坐過,終於明白平治這款旗艦級豪華房車點解會咁多老闆like。

開發時差
編號W222的S-Class,唔經唔覺已經進入第6代;2013年推出時,9G-Tronic剛巧進入研發尾聲,結果這副新波箱被安排首先放在後期推出的柴油版E 350身上。今次S-Class進行全線facelift,由原本的7G-Tronic換上全球首副縱置9前速波箱9G-Tronic,對於一向走在科技尖端的S-Class來講,係會畀人覺得慢咗半拍。

波箱更細更輕
咪以為加咗兩個波檔多咗兩組齒輪就一定重到阿媽都唔認得,實際上,無論體積及重量,佢都比7G-Tronic細少少又輕少少;至於呢副多檔位波箱最大的好處,就係可以在高速時保持較低的轉速,緊密的齒比在升檔時又唔會令轉數跌得太低而冇晒扭力。今次測試的S 320,跟facelift前採用同一副3.0公升V6渦輪增壓引擎,輸出同樣是272hp,但換了9G-Tronic之後,用Comfort起步由1轉上2波好明顯比7G-Tronic更緊湊更滑溜,而最後兩檔的轉速亦較以往低,呢兩項變化,已經可以降低整體耗油量。

歷練精華
以乘坐的角度出發,ECO及Comfort mode係最順滑最舒服,就算kickdown或連降兩檔,突兀感都好輕微;不過ECO mode的油門敏感度相對較低,揸車嗰位就未必like,所以對駕駛人嚟講,Sport mode會生猛啲有feel啲,不過懸掛特性唔夠硬朗,所以唔算好劈得,路訊亦唔算豐富,但以一輛長車嚟講,轉向準繩度唔錯。有後座乘的話,我會建議全程用Comfort,因為無論行車寧靜度或懸掛的漏震力都非常到家,加埋後座可調斜度及外加的超軟綿頭枕,絕對係平治S-Class的精華所在。

識坐一定坐後面
Facelift後的S 320,除了泵把及面罩有少少改動,軚盤亦是全新設計;雖然係入門級別,但兩個相連的12.3吋顯示屏配多媒體資訊系統,由氣氛燈轉色以至儀表板變樣乜都有。電鍍與金屬飾件在真皮與桃木之間穿插,呢種水火不容的布置,經過平治設計師的巧妙舖排之後,變成一個傳統與科技結合的豪華內櫳。老實講,豪華房車最緊要係舒服,劈乜鬼吖;如果我係車主,會乖乖地坐在後坐左邊,較斜少少櫈背,撳個掣升起兩邊側窗簾,放低中央手枕,在後面慢慢嘆世界囉!
「司機,今日唔返公司了,車我上山頂睇風景吖!」

2017 Mercedes-Benz S 320規格表
引擎:V6 DOHC TwinTurbo
容積:2,996c.c.
馬力:272hp@5, 000-6,000rpm
扭力:400Nm@1,300-4,500rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:9G-Tronic半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:7.1秒
極速:250km/h
懸掛:(前/後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)245/50 R18 Michelin Primacy 3
長x闊x高:5,271x 1,905 x 1,498mm
軸距:3,165mm
車重:1,940kg
油耗:8.2L/ 100km (Combined)
售價:$1,288,000

Share

Leave A Comment

error: Protected Content