今時唔同往日 Honda Odyssey Supreme

October 13, 2017
41,876 Views

數東瀛豪華MPV,點都輪唔到Odyssey囉!
以前咁講,都或者啱的。

講操控性能,冇人會懷疑佢,但換個話題講豪華,Honda又好似格格不入。睇番佢有個高檔路線的品牌Acura,香港譯名極品,所以唔是無能力搞豪裝,而是與Honda本身所建立的形象有關。

歷代以操控主導
Odyssey是本田旗艦級MPV,從1994年的第一代開始,都以性能主導;發展到第三及第四代,低矮的身形,意味進一步以車廂空間來換取更房車化的操控個性,所以唔只好揸,仲好型,不過去得太盡,無咗MPV嗰種開揚感,進出後排亦唔夠方便。

轉走豪華路線
計埋Odyssey,家陣Honda共有4款MPV,還有一輛代替Stream的6人車Jade,在SUV當道的世代中,係一個幾反常的現象。或者為咗想有更明確的分類,新一代Odyssey明顯拉高咗車身,坐椅布局亦唔同晒,感覺係從未有過的豪華,呢個轉變,甚至直迫兩大傳統豪華MPV。

進出車廂方便好多
今次長測的第6代Odyssey,屬於車系中最高級別的2.4 Supreme,而且仲係最新款的改良版。身高比上一代多咗150mm, 為咗配合呢個轉變,中門首度換成電趟(北美版第二代開始改用趟門),呢個改動可以話非常有利進出中後排,唔使再好似以前咁,泊位之前要先叫乘客落車。另一個我極like的改變,就係中排由以往的分體式3座換成一對賣相好正的Ottoman seats,除咗有齊手枕腳枕之外,椅背上半身仲可以獨立調校斜度, 坐落去又軟硬適中,再加埋頭頂有個可以播影碟的9吋屏幕,舒適程度可以話係歷代Odyssey之最。

油缸要讓位
比較令人關注的,是後座空間,尤其從兩座轉為三座布局;雖然一對中座向外橫移之後,可以提供一道通往後座的walk-through,但對成年人嚟講,呢個闊度會適合小朋友多啲。後座空間唔錯,可以堅坐齊3位成年人都唔覺得侷促。最正係咁大張櫈都一樣可以摺入地台底部,雖然無咗第三代出現過的電動收摺功能,但全人手操作都算方便,幾下推推拉拉就搞掂。如果你有基本的汽車結構知識,應該會懷疑僅300mm的超低離地距及幾乎全平的地台點樣可以把油缸收好,原來設計師為咗大家可以方便啲舒服啲,專登設計咗一個外型超扁平的油缸,位置大約在中座乘客的屁股下面。

加入電動行李艙門
車身高咗,視野、空間全部返晒嚟,但同時都把行李艙門升高咗,閂門無以前咁就手;原本一粒掣就可以解決問題,但原廠又無提供電動機關,於是代理為新一批Odyssey加裝咗電動啟閉系統,而且仲有埋開關角度預設功能來遷就唔同身高嘅用家。改良版Odyssey把前座客席升級為具備4段調校功能的電動座椅,而電動駕駛席就加入雙記憶功能,加埋側鏡除霧發熱系統,以同級中型MPV來講算係一大突破。其他我認為好正的設備仲有遙控電動雙趟門、空氣過濾系統、360度鳥瞰泊車影像及可自由升降的前排儲物格。

集三大技術於一身
設備設計都算齊算豪了,性能又點呢?呢副2.4公升引擎,Honda幫佢改咗個名叫Earth Dream,呢個咁有環保味道的名字,其實就係集合咗三大革命性技術而煉成,即係大家最熟悉的i-VTEC、缸內直噴及雙凸輪軸。你可以話只係新瓶舊酒,但以4日長測計算,在無啟動ECON的節能模式之下,分別錄得巿區10.4L/100km,山路9.1L/100km及公路8.2L/100km的耗油量,對Earth Dream呢個名算有所交待。

減重減磨擦
相比之下,我較欣賞這副全新設計的引擎,包括以汽缸體偏移來減低往復磨擦及改變活塞形狀來減輕重量;而G-Design CVT 7前速波箱亦加入了一套油壓組件,能夠提升滑輪的起動反應及速度,而且重量比傳統使用扭力轉換器的5前速波箱還要輕。

偏向線性與舒適
我無試過上一代Odyssey,但根據以往操控CVT的經驗,呢副7前速無段變速波箱在起動時的確幾敏捷,kickdown亦唔會有「跣一跣」的遲緩反應;踩上4,000rpm之後,聲浪會比較明顯,但已經好過其他CVT,而且我相信需要踩上高轉的機會唔多。引擎與波箱的調校偏向線性,呢方面跟較為激進的第三代Odyssey有好大分別。放棄咗雙搖臂之後,底盤調校著重了舒適性及寧靜度,雖然軚感輕咗,懸掛軟咗,路面感亦弱咗,但以同級日本MPV來講,新一代Odyssey的操控依然非常「本田」,47萬呢個價位可以直迫大型豪華MPV的質量可以話相當超值。

Honda Odyssey Supreme規格表
引擎:L4 DOHC i-VTEC
容積:2,356c.c.
馬力:185ps@6,400rpm
扭力:235Nm@4,000rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:7前速CVT配軚盤+/-轉檔
懸掛:(前)麥花臣/ (後)H型扭力桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後)215/55 R17 Dunlop SP Sport 270
長x闊x高:4,830x 1,820 x 1,695mm
軸距:2,900mm
車重:1,820kg
油耗:7.8L/ 100km (Combined)
廢排:184g/km
售價:$469,990

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content