平玩高科技 Infiniti Q50 3.0t Sensory

December 6, 2017
28,648 Views

鍾意Q50的湧浪造形,但又嫌直四機器的腔調乾澀乏味運轉唔夠細緻的話,如果換上一副V6心臟,你又點睇先?

Q50有部入門版2.0t SE Plus,動力心臟是兩公升機器,輸出中規中矩,但玩開V形偈,會覺得直四唔夠滑溜,聲底唔夠磁性。

內外重新包裝
今次測試呢部Q50 3.0t Sensory,屬於facelift後的全新型號,換上重新設計的頭尾泵把之後,車身比之前長了20mm,面罩、擾流、輪圈及LED尾燈都是新的。波棍及多功能軚盤直接換上Q60的,改動唔多,但AVM泊車鏡頭及Bose Performance Series音響系統是呢個版本先至有標準配備。

直迫戰神心臟
心臟是INFINITI自家研發的3.0公升V6雙渦輪增壓,是百份百made in磐城。缸內直噴、鋁合金缸體、雙渦輪冷卻器,缸壁經過Mirror Bore Coating處理,集輕量、低耗油及高性能於一身。Drive Mode可自選Sport、Standard、ECO及Snow mode,唔啱玩,仲有Personal可以自行對軚盤、引擎、波箱等作出分級微調。

無得玩軚盤加減
由於有一半引擎置於前輪軸偏後位置,使引擎重心往車廂後移,前後比重可以做到53:47,所以嚴格嚟講,呢部Q50是屬於前中置引擎布局。
用ECO mode,就要接受好多樣嘢都會柔啲遲鈍啲,慢慢開是ok舒服的;300hp加400Nm,唔算好猛,但有推背感,跑山一收一放,回氣快,無乜turbo lag,拖波又有DRM,識得自己補油,但咁好玩偏偏就無軚盤加減,有啲失望。

冠軍車手參與調校
呢副偈,同級嚟講係韌性最強,踩極都有,原因係峰值扭力由1,600轉去到5,200轉,末段仲有300hp接力,最大動力輸出的轉數範圍非常廣闊。轉向是第二代的Direct Adaptive Steering,系統有別於液壓或電子輔助力裝置,佢係以電子傳訊方式代替機械傳送,每秒可對轉向進行過千次微調,轉向比傳統機械結構的反應更準更敏捷,而且仲揾咗F1冠軍車手Sebastien Vettel幫手測試及改良。

電子轉向是未來主流
對於實際反應與路感,講真,我就唔覺跟傳統機械轉向有好大分別,不過Standard與Sport之間就比較明顯;你或者會覺得呢套系統有啲無謂,無必要花上10年時間研究,但其實Drive-by-wire最終係會用於自動駕駛,是未來主流。
整體路感唔錯,引擎波箱反應都快,前後平衡度高,但懸掛調校屬於中性,用Sport mode跑山會有些少唔夠放,但公路表現就媲美同級歐洲車,47萬呢個價位絕對超值。

2018 Infiniti Q50 3.0t Sensory規格表
引擎:V6 DOHC Twin Turbo
容積:2,997c.c.
馬力:300hp@6,400rpm
扭力:400Nm@1,600-5,200rpm
傳動:前置引擎‧後輪驅動
波箱:7前速全自動
0-100km/h:5.7秒
極速:250km/h
懸掛:(前)雙搖臂/ (後)多連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後)225/50 R18 Bridgestone Potenza S001
長x闊x高:4,810 x 1,820 x 1,445mm
軸距:2,850mm
車重:1,687kg
油耗:9.0L/ 100km
廢排:206g/km
售價:$469,800

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content