繼續Waku Honda StepWGN Spada

December 21, 2017
63,849 Views

佢未必係最好的MPV,不過就好似為香港人度身訂造。

新年就到,係時候出部新車過新年了。
呢段耳熟能詳的宣傳口號,我唔知會有幾多人聽完之後有共鳴,不過買車唔係買衫,大拿拿幾十個喎,真係要諗清楚好啲。

低容積高容量
如果你真係趕住新年揸新車,有幾部好值得留意番,其中一部就係今次測試的facelift版StepWGN Spada。點解我會覺得佢咁值得推介?原因係千五牌費就可以坐到7個人,咁當然,巿場大把千五MPV,但要後排闊落坐得舒服就比較少。

新增硬件
換了新款霧燈、LED頭燈及電鍍面罩,配埋車身包圍及17吋輪圈,賣相醒目咗。車身多咗4種顏色選擇,除咗呢隻Platinum White Pearl之外,Forest Green Pearl及Obsidian Blue Pearl仲係Spada的專用顏色。
車廂方面,座椅換了Prime Smooth纖維物料;中排座椅底加咗儲物格,去沙灘可以用嚟放鞋;後排增設12V分電插座,手機無電都可以自己搞掂。

繼續地球夢
雖然今代StepWGN的馬力輸出只係維持在上一代的150ps,但引擎容積就由以往2.0公升降至1.5公升,唔只牌費剛好是最低級別,仲慳油咗,從經濟效益角度,點都好過用番舊機器加得十零匹而增大耗油量吖!呢副全新炮製的VTEC Turbo,賣點一樣係Earth Dream;7前速CVT波箱的反應好好,無論平路還是上斜,kickdown嗰下力都好到位,唔會好似以前啲無段變速波箱咁,嘈完一大輪先至慢慢畀啲力出嚟,原因呢副G-Design CVT波箱跟大佬Odyssey一樣,內部有套可以加快轉波滑輪速度的機關,再配合埋一副低壓渦輪引擎,表現一啲都唔似只得1,500c.c.。

轉彎抹角無難度
操控方面,依然係Honda的強項,連續彎,車身的傾側幅度抑制得幾好,懸掛的濾震能力都唔錯,以一輛高逾1.8米的MPV嚟講,可以話幾劈得,轉向的靈活程度,亦好適合香港路面,值得畀個讚。

一度門兩種開法
一度已經申請咗專利的Waku Waku Gate依然是StepWGN的核心價值,而且我好相信呢度尾門會繼續用到下一代,佢的賣點除咗可以整度向上揭起之外,仲可以好似普通門咁打橫開,再配合埋摺合非常輕易的後排Maggic Seat,除咗啱晒香港窄到阿媽都唔認得的停車場之外,BB車或者兒童單車仲可以唔使摺唔使屈就咁推上車,方便到震,至於實際耗油及日常使用情況,就有待日後長測報告。

Honda StepWGN Spada規格表
引擎:L4 DOHC i-VTEC
容積:1,496c.c.
馬力:150ps@5,500rpm
扭力:203Nm@1,600-5,000rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:7前速CVT配軚盤+/-轉檔
懸掛:(前)麥花臣/ (後)扭力桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後)205/55 R17 Bridgestone Turanza ER33
長x闊x高:4,735x 1,695 x 1,840mm
軸距:2,890mm
車重:1,691kg
油耗:6.3L/ 100km
售價:$339,880

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content