重歐味Hyundai Santa Fe

January 3, 2018
26,700 Views

一部勁似歐洲車的韓國車,到底係好事定壞事?

近年韓國現代汽車嗰種神速進步,我諗就算未揸過未坐過,都可以從佢嘅外形設計睇得出同以前有幾大分別。

全面西化
好似今次長測呢部Santa Fe,車名本身已經好西化,「Fluidic Sculpture 2.0」所強調的Storm Edge及Modern Premium,效果一樣充滿歐陸氣氛,冇咗以前韓國車嗰種唔多協調的線條設計。

平玩七座四驅
Santa Fe最大賣點係7座四驅SUV,高機動性又坐得人多之餘,車價都只不過是30萬左右,唯一係後排座墊對成人嚟講會矮咗少少,小朋友坐又會深咗少少,不過以一部中型SUV來講,車廂空間已經算係咁。

標準配備齊全
測試的Premium版,標準配巨型天窗,電動調校駕駛席;胎氣夠唔夠唔使靠目測,原廠已經有埋TPMS胎壓偵測系統;熄車之後冇回返直軚,再撻車的時候,表板會有回軚方向提示,不過我嫌顯示時間太短,如果冇望住表板撻車就未必留意到。主動安全系統方面都唔弱,除咗有DBC下坡減速、HAC上坡起動及Auto hold自動駐車等輔助系統之外,仲有時下貴價車一定有的VSM整合式車身動態管理系統來提升循跡能力。其他電子配置還有ABS防鎖死煞車、EBD制動力分配、BAS煞車力輔助、BOS煞車優先、ESP車身動態穩定及ROP車身防側傾翻滾等。

硬橋硬馬
2.4公升直四自然吸氣引擎,講慳油,一定唔及時下的兩公升渦輪增壓;用ECO模式長測4天,公路及巿區平均耗油分別錄得11.6L/100km及13.1L/100km。車重1.9噸,四驅,輸出188ps,中段加速的表現算唔錯;懸掛設定偏向硬朗,跑山可以減少車身傾側,又可以幫到操控性能,不過就犧牲咗少少舒適性。底盤紮實程度媲美歐洲貴價豪華SUV,但波牙比例未能抵消體重,所以踩油嗰下唔夠輕盈。

獨立調節軚盤輕重
ECO及Normal mode的表現比較接近,唔似Sport mode咁,延遲轉檔時間非常明顯,適合彎多路段。軚盤右邊有粒Flex steer掣,可以獨立自選3種轉向輔助力度,但轉向比例不變,嘥咗。
座椅的承托力好夠,質感偏硬,長時間揸車都唔會腰酸背痛。雙區恆温的送風位置幾好,尤其係中排設於B柱的出風口,高度位置都啱啱好,唔會吹住塊臉或吹住對腳。
奪得EURO NCAP五星評級的Santa Fe,以總分96%跟平治M-Class打過平手,無論配備與質量都達到國際最高標準,只係實在太像一輛歐洲車,變相無咗一套自我個性。

Hyundai Santa Fe規格表
引擎:L4 DOHC 16V
容積:2,359c.c.
馬力:188ps@6,000rpm
扭力:24.6kgm@4,000rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:6前速自動
0-100km/h:10.5秒
極速:190km/h
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:18吋合金
輪胎:235/60 R18
長x闊x高:4,690 x 1,880 x 1,690mm
軸距:2,700mm
車重:1,852kg
油耗:9.4L/ 100km (Combined)
廢排:219g/km
售價:$268,000 (Standard)/ $299,000 (Deluxe)/ $348,000(Premium)

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content