加櫈唔該 Nissan Serena Highway Star VIP

January 27, 2018
33,766 Views

【長測報告|Nissan Serena】 點解MPV會成為主流家庭車…

A post shared by 貓貓的車車世界 (@automomo) on

對於務實型用家嚟講,有時只要幾樣窩心的設備已經足夠。

MPV,體形大,先天條件令佢有更大的後天發展空間,所以車廂配置會比一般汽車豐富,至於啱唔啱用,就真係好睇個人需要了。

同級僅有的雙色設計
在眾多中級MPV裡面,Serena的配備裝潢唔算奢華,但就好細心,唔會忽略後座乘客的需要。今次長測呢部高級版Highway Star VIP,跟標準版Highway Star比較,除了車身可選擇two-tone顏色之外,座椅亦採用了雙色合成皮革及防滑纖維物料;仲有Intelligent AVM環視顯像系統、MOD動態探測系統、Plasmacluster Ions離子簇空氣淨化系統、DAA疲勞駕駛提示、前側安全氣袋及窗簾氣袋。

同級獨有隔空開門
當大家仲玩緊雙電趟門甚至遙控開門的時候,新一代Serena已經行前一步,加多一項「隔空開門」功能。呢項名為Tic Tac的自動感應系統,我相信靈感係來自豪華房車,如果你抱住個B揹住個袋又推住架BB車,咁只要用腳在電趟門下方掃一掃,趟門就會自動打開,不過為了避免誤觸感應器,系統需要與車匙距離80cm(約兩呎半)的範圍內才能啟動,即駕駛人需要袋住車匙先可以用到呢項功能。

照顧周到
今代Serena有幾樣唔花巧但又好窩心的設備,其中一樣係可以由7座變成8座,呢張「加櫈」平時會摺埋放喺前排當手枕箱,有需要坐多一個的時候,只要沿路軌向後拉到中排,就可以由2+2+3變成2+3+3;呢個具備16種變法的座椅布局,頭中排的椅背更設有獨立餐枱及USB充電插座,無論坐邊都唔會覺得被忽視。

A post shared by Mr. Dik (@dikkongsang) on

後排落車不求人
後排除了可向兩側摺起以提升行李艙容量之外,仲設有兩項「不求人」裝置,當需要離開車廂時,只要踩下設於中座底部的腳掣再順勢向前推,中座連椅背就會向前收起,再撳一撳旁邊的獨立按鍵,電趟門就會自動打開。車廂的活動範圍唔會令人覺得擠迫,亦唔會大到令人覺得疏離,座位與座位之間的距離啱啱好,加埋配色潔亮,令整個車廂氣氛都好warm好close。

車廂夠開揚
雖然標準行李艙容積都算ok,但後排唔可以向前滑移,即是話,唔可以在8座的設定下,同時增大行李艙空間,要容納兩部6至10歲的小童單車,就一定要摺起一邊後座,不過由於前手枕箱可以變多一張中排座椅,所以就算摺起一張半後座,都依然可以坐到6個人。行李艙門用咗一項名為Dual Back Door的設計,即係可以整塊艙門打開之外,亦可選擇只揭起尾玻璃,好處我估唔使多講。由於車身高,為了方便從尾窗口存取物件,玻璃窗採用咗較高身的設計,而為咗視覺上的配合,車側窗的面積亦較大,但考慮到唔是個個都鍾意呢份開揚感及夏天車廂温度的問題,原廠已經準備咗一對伸縮式遮陽簾,雖然唔算豪華裝備,但睇得出車廠好細心好夠誠意。

花少少錢解決問題
我無打算數下全車總共有幾多個杯架掛鈎儲物櫃,反正夠用有突;不過咁,行車時,物件與儲物格會發出輕微碰撞聲,想解決呢個噪音問題的話,可以去「十蚊兜」買塊防滑膠墊,再剪裁出合適的尺寸放入儲物櫃內,以減低物件碰撞的機會。

咁揸先夠醒
編號C27的新一代Serena,心臟都係用番上一代MR20DD的兩公升直噴自然吸氣配XTRONIC無段變速波箱,馬力由147ps輕輕上調至150ps,輸出尚可。巿區及公路用ECO mode行車,目的係想慳油,所以要預咗油門敏感度較低,需要快速切線過車的話,唔使猶豫,一定要一腳踩到落底。上斜或者山路,我會建議關掉ECO mode,目的係要恢復油門供油的真實比例,咁樣會實在啲好揸啲。至於Sport mode,雖然可以靠延遲轉波時間來增取多一刻扭力,但消耗較大,亦會影響乘坐質素,所以我會留番落斜用,利用佢的機械特性來限制車速,減低制動損耗;至於L波就可以留番斜度較大的下坡道用,再配合制動作適當調速。

實用又慳油
為咗可以更慳油,所有連接發動裝置的皮帶,都用咗全新設計的拉力限制裝置Dual Arm Tensioner來減低引擎負荷;唔只咁,還有曾經在上一代後期加入的S-Hybrid系統,呢套節能系統主要是為冷氣及車燈等設備提供電力,除咗延長ISS裝置的引擎熄火時間之外,仲可以輕微輔助引擎加速;長測4天,總共行咗280km,巿區在平均時速21km的情況下錄得9.0km/L耗油量,公路平均時速64km,耗油13.3km/L。抵讚係同級獨有的Intelligent AVM環視顯像系統,有咗佢,窄位泊車零難度;缺點係入隧道時,懸掛噪音稍為明顯。作為一輛家庭車,新一代Serena的配置真係唔錯,唔耍花拳繡腿,所有設備都實實際際,亦能做到節能的本份。

Nissan Serena Highway Star VIP規格表
引擎:L4 DOHC 16V
容積:1,997c.c.
馬力:150ps@6,000rpm
扭力:200Nm@4,400rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:X Tronic CVT無段變速全自動
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)扭力桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:16吋合金
輪胎:(前/後)195/60 R16 Bridgestone Ecopia EP150
長x闊x高:4,770x 1,740 x 1,865mm
軸距:2,860mm
車重:1,690kg
油耗:16.6km/L (6.0L/ 100km)
廢排:140g/km
售價:$339,800 (Highway Star VIP)/ $309,800 (Highway Star)

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content