一缸油有排用 Porsche Panamera 4 e-hybrid Executive

March 7, 2018
Comments off
42,382 Views

裝上plug-in hybrid的Panamera 4,到底是為了慳油減排還是增強性能?

十幾年前,揸部996 3.6 Turbo玩咗幾日。
5前速Tiptronic S自動皮四輪驅動輸出415hp/560Nm,廢排309g/km,打爆64L油缸如果行到350公里的話,你直頭夠資格攞諾貝爾終生成就獎。

混能之戰
為了符合歐盟愈來愈苛刻的廢排標準,近年保時捷及其他德國車廠都開始玩油電混合,打頭陣的,有Cayenne及Pananmera呢兩部本身已經夠晒叛道離經的型號。在2011年的日內瓦車展上,一部配上3公升V6及47hp電動摩打的Panamera S hybrid就咁橫空出世;油電加埋,總輸出380hp,廢排159g/km,綜合耗油7.1L/100km,8前速Tiptronic S全自動+/-波,6秒完成0-100km加速;不過當年的鎳氫電池NiMH容量只得1.7kWh,用純電模式只能在時速85km之下行得2公里。

外充功能
好明顯,首代Panamera S hybrid喺電動嗰part係弱雞咗啲,所以兩年後推出的facelift版Pananmera S e-hybrid除了集中提升電動機關的性能之外,仲加入plug-in插電式裝置;摩打輸出加大至95hp,轉用容量達9.4kWh的鋰離子電池,油電混合總輸出416hp,廢排勁減至71g/km,綜合耗油3.1L/100km,5.5秒完成0-100km,純電模式可在時速135km之下行18-36公里。

全面加碼
四年後的今日又點樣?新一代Panamera 4 e-hybrid,引擎容積及輸出都比上一代細咗少少,不過摩打輸出及電池容量就全部加晒碼;廢排及耗油再少啲,純電續航距離又再遠啲,一句到尾,快咗勁咗慳油咗,而且對上仲有一部4公升V8的Turbo S e-hybrid,玩01,只需3.5秒,快到癲。

並聯混能
今次長測的Pananmera S e-hybrid屬於長陣版Executive,同樣配備plug-in裝置。混能系統採用並聯結構,2.9公升V6偈放最前,緊接是dual-mass flywheel、電動摩打、daul-clutch及PDK半自動波箱,屬於最直接最有效率的組合。由Samsung提供的鋰電池放喺行李艙下方,內置8組電池,每組電池有獨立液體冷卻裝置幫佢降温。動力經由Electric Clutch Actuator傳到波箱之後,再分配到前後輪軸,驅動比例可由前4%後96%至前後各50%,即是話,在極端狀況下,幾乎可以變成後輪驅動。

油電齊發
自選駕駛模式有E-Power、Hybrid Auto、E-Hold、E-Charge、Sport及Sport plus;想要性能的話,可以直接揀Sport mode,又或者撳一下軚盤右下方的Sport Response,感受下比Sport plus更快更爽的加速力,時限20秒;不過如果電量得番幾個巴仙,只靠引擎輸出的330hp,呢個時候就算你揀邊個mode,加速力都會柔啲,無咗油電齊發彈出去嗰種爆炸力。

滴油不用
最慳油,一定係返到屋企泊低部車之後,用3.6kW交流電充電6粒鐘,第二朝用E-Power行車,只要時速唔過140km,行程又在50公里範圍內,就隨時連一滴油都唔使用。實際測試,充飽電之後,用E-Power mode開住冷氣在巿區及山路混合路段可以行到46公里。行到無晒電,系統會自行啟動引擎,呢個時候,可以選用E-Charge mode幫電池充電,又或者用Hybrid Auto啟動混能模式。

制動回充
揀E-Charge,系統唔會放過任何可以充電的機會,駕駛人可以透過轉數表下方的度數監察回充情況,但引擎loading會較大,耗油有機會多咗;揀Hybrid Auto,系統會根據路況及油門深淺而決定動能方式,縮油落斜踩迫都會自動關掉引擎及自行充電,但回充電量較低。值得留意番,如果落花園道呢類長命斜時,縮油後引擎會自動關閉,呢個時候就要靠制動減速,回充電流亦會增大;如果覺得車速太快,需要拖波利用engine brake來控制車速的話,只要拉一下軚盤左邊的降檔撥片,引擎就會啟動,但回充電流亦會同時減弱。

適時轉模
喺電容量處於極低水平的情況時,用邊個mode先至最慳油?咁就要視乎當時路面情況,我會建議一般巿區路面用Hybrid Auto,落斜時配合制動轉用E-Charge,高速公路行順咗部車之後用E-Hold,當儲有足夠電量時,上斜就轉用E-Power。嫌麻煩的話,可以直接交畀Hybrid Auto由系統話晒事;試過喺極低電量情況下轉用Hybrid Auto,喺時速66km錄得每百公里7.2L的平均耗油量,即是打爆80L油缸,就算唔用plug-in充電都可以隨時行到過千公里。

唯一缺點得四個位
測試的Panamera 4 e-hybrid Executive配備主動後輪轉向系統,喺時速50km以下轉彎,後輪會跟前輪作相反方向轉向,迴轉半徑比沒有配備後輪轉向細咗0.3m,再加埋鳥瞰視像鏡頭, 泊車或者窄路掉頭完全無難度。當時速達80km以上,後輪就會跟前輪作相同方向轉向,可以使高速彎更加穩定。長陣版Panamera 4 e-hybrid唔只車廂寬敞,油電混合又可以做到慳油好力,再加埋雙層玻璃隔音及超正的底盤調校,無論駕駛人還是乘客都係最高享受。

2018 Porsche Panamera 4 e-hybrid Executive規格表
引擎形式:V6 Twin Turbo
汽缸容積:2,894c.c.
最大馬力:330hp@5,250-6,500rpm
峰值扭力:450Nm@1,750-5,000rpm
電動摩打:恆式同步摩打
最大馬力:136hp@2,800rpm
峰值扭力:400Nm@0-2,300rpm
混合動力總馬力輸出:462hp@6,000rpm
混合動力總扭力輸出:700Nm@1,100 rpm-4,500 rpm
傳動形式:前置引擎‧四輪驅動
傳動系統:8前速PDK雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
懸掛系統:(前)雙搖臂/ (後)多連桿
制動系統:(前/後)通風碟
輪圈:20吋合金
輪胎:(前) 275/40 R20/ (後) 315/35 R20 Pirelli Cinturato P7
長x闊x高:5,199 x 1,937 x 1,428mm
軸距:3,100mm
車重:2,250kg
0-100km/h:4.7秒
極速:278km/h
純電限速:140km/h
耗油量:2.5 L/100km (Combined)
耗電量:15.9kWh/ 100km (Combined)
電動續航力:50km
碳排量:56g/km
售價:HK$1,908,000 up

Share
Tags

Comments are closed.

error: Protected Content