咩玩法 Volkswagen Caddy Kombi 7-seater

March 10, 2018
57,785 Views

無電櫈,無電門,無電子手掣,所有嘢都係全手動,設備咁齋,到底咩玩法?

Multivan、Sharan、Touran、Caddy,數數下,VW已經成為本地擁有最多MPV型號的歐洲品牌。跟Multivan Kombi一樣,雖然Caddy Kombi係由商用車改裝而成,不過勝在造形特別兼且運載空間巨大,車主可以喺裝飾方面盡情發揮創意。

接受到手動趟門就無問題
無電趟門,喺香港的MPV巿場幾乎是死罪。明嘅,度門咁大,重吖嘛,上落唔方便喎;所以,如果真係咁需要一對電趟門,今次長測呢部Caddy Kombi就未必啱你了。假如接受到手動趟門,我有理由相信你都唔會介意無天窗、無電櫈,又或者你本身就鍾意手拉handbrake發出「格格」聲嗰種有回應的存在感,是咁的話,你同Caddy之間的距離會拉近咗一半。

越級無敵超巨型載運空間
Caddy Kombi係一部幾誠實的車,車廂無嗰種夾硬迫出來的豪裝,所以唔會出現仿真木呢類會令部份人起雞皮的飾件。長陣版加埋超高的頭頂空間,最大得益係一個超越同級的行李艙容積;中排及後排座椅唔可以前後移動,座艙應用上唔夠彈性,但兩排座枱都可以獨立收摺甚至成張拆走,增大的行李艙空間大到用嚟搬屋都得。後座的乘坐質素及腳部空間跟中排差唔多,但要進出後座就要先拉起把手把中座椅背向前摺,再拉起另一個把手把整張中座向前座椅背方向摺起,所以後排最好留番畀好似狄Sir咁身手敏捷的年青人。

設備齋得嚟都算好齊
中排地毯底有個儲物暗格,前座椅底部亦有個櫃桶仔;女士如果坐上領航席,可以把手袋放上頭頂的儲物格,唔使攬住或者放喺地台;呢個頭頂儲物格配合埋較高的車廂空間及車長,就算成塊滑浪板放晒入車廂都無問題,我仲未諗唔到有邊部MPV可以做得到,知道嘅唔該通知聲。坐椅承托力足夠,駕駛視野廣闊;手枕箱可以伸縮及調校高度,我覺得調高兩格會啱啱好,再高一格,拉手掣就會有少少頂住。話佢設備齋,其實又唔齋得晒,起碼有個多功能軚盤、有引擎start/stop功能、有泊車後視鏡頭、Bi-xenon頭燈、電動側鏡、8氣袋、二次防撞預煞系統、電子行車穩定系統連剎車輔助ESC、循迹防滑系統ASR、電子防滑差速器EDL及疲勞駕駛警示系統Rest Assist等。

引擎夠力又堅慳油
跟Touran採用同一副1.4公升turbo引擎,不過馬力就被調低咗24ps,再加埋車身較重,所以在整體性能方面係會輸畀Touran。由於係貨車底,所以隔音方面會弱少少,但濾震緩衝能力就可以做到有8成Touran的舒適,操控方面亦似房車。輸出125ps,坐滿人加埋幾件行李之後,由於低轉已經可以爆出引擎最大扭力,所以表現唔算吃力,一般正常揸,超車、上斜一定夠用無問題。長測5天,大部分時間載住三大兩細兩部單車少量行李,錄得平均耗油5.9L/100km,非常接近廠方的公布數字,呢副千四渦輪增壓偈亦係我暫時試過最慳油表現又最合理的一副。值得注意番,由於車身高,加上行李艙門亦無感應裝置,所以喺高度較矮的停車場打開行李艙門時,就要記住慢慢揭起,否則隨時撞花艙門。

Volkswagen Caddy Kombi 7-seater規格表
引擎:L4 TSI Turbo
容積:1,395c.c.
馬力:125ps@5,000-6,000rpm
扭力:220Nm@1,500-3,500rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:7前速DSG雙離合
0-100km/h:11.3秒
極速:183km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)複合式
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:16吋合金
輪胎:(前/後)205/55 R16 Continental ContiEcoContact 5
長x闊x高:4,878 x 1,793 x 1,868mm
軸距:3,006mm
車重:1,695kg
油耗:5.8-5.7L/ 100km (Combined)
售價:$259,000 (Special promotional price)

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content