諗得過喎!Mazda6 GVC 2.0

April 19, 2018
62,734 Views

概念車的外形,韓國車的價錢,德式的車廂布置,千四CC的耗油量,咁的陣容,問你點忍。

我揸住架碳灰Mazda six,車牌係……陣間見。
「嘜仲有人買中型房車咩?SUV實用好多喎!」
呢個或者係普遍SUV用家的想法。不過當朋友見到呢部Mazda6的時候,再追問車價,開始有啲心郁郁。

耗油僅次於千四公升
「喂!個樣幾得喎!幾多cc?慳唔慳油?賣幾錢?有咩色揀?」
朋友揸緊韓國H牌SUV,車價貴過呢部Mazda6少少,大家一樣是兩公升NA偈,不過SUV重啲大架啲,平均耗油要10km/L。至於呢部Mazda6 GVC 2.0,用ECO mode行車,斯文揸,雖然跟廠方公布的每公升汽油可行16.4km有點距離,但仍然錄得14.1km/L的低耗油量,跟採用1.4公升Turbo引擎的VW Passat 280的實際平均耗油相近,以一副冇turbo冇hybrid的兩公升自然吸氣引擎嚟講,算係幾慳油。

歐式的車廂設計
呢一代的Mazda6,外形幾有concept味,線條曲直比例都唔錯,所以係幾吸引的。車廂設計,由中控台上方的7吋輕觸屏幕到馬鞍位的多媒體資訊系統選擇鍵都好重德國味,自選駕駛模式只有ECO及Sport mode,簡單就手。

出盡法寶
今次長測呢部屬於入門型號,引擎是兩公升自然吸氣,有齊缸內直噴、超高壓縮比、Dual S-VT進排氣可變活瓣正時及4-2-1排氣系統等Mazda最尖端的Skyactiv-G技術,可以做到唔震又順又慳油。

主打舒適慳油
軚盤、懸掛、波箱及引擎的反應偏向中性,選擇sport mode,波箱會推上高轉才會升檔,所以輸出感覺上會猛啲,但油耗都會高啲;無軚盤轉檔撥片,想hold低波落斜就要用波棍。雖然係6前速,但輸出線性又順滑,中段kickdown的加速力都有啲勁力,隔音表現都唔錯,唯龍翔道往觀塘方向的路噪較為明顯,呢個亦係中低價日本車的普遍現象。

標準配備夠多
以22萬車價嚟講,能夠有一對電動調校前座,駕駛席仲有兩項記憶功能、後波視象系統、自動水平調校LED頭燈、能根據軚盤轉向角度而調節引擎扭力輸出的GVC行車動態管理系統、寬敞的後座空間加埋,可以話非常吸引。

Mazda6 GVC 2.0規格表
引擎形式:L4 SKYACTIV-G
汽缸容積:1,998c.c.
最大馬力:165ps@6,000rpm
峰值扭力:210Nm@4,000rpm
傳動形式:前置引擎‧前輪驅動
傳動系統:6前速SKYACTIV-DRIVE全自動
懸掛系統:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動系統:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後) 225/ 55 R17 TOYO Proxes T1 Sport
長x闊x高:4,865 x 1,840 x 1,450mm
軸距:2,830mm
車重:1,375kg
耗油量:16.4km/L
售價:HK$219,888

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content