齊裝抵玩 Volkswagen Sharan 280 TSI Team

August 4, 2018
24,591 Views

如果你以為Team版設備好齋,1.4公升引擎又無乜力,咁就錯了。

繼 Touran 之後,Sharan 是第二款推出 Team 型號 的 MPV,而且喺保留7座位的同時,車價比之前的6座版更便宜。

考慮緊買部中型7人車的話,不妨先問問自己,到底有哪些設備你係一定需要的。首先,我認為一定要有的是雙電趟門,因為車門咁大塊,唔好講小朋友或者老人家,遇啱路面向上斜,就算食飽飯的後生女,都未必夠力閂好度門;撞啱全車得你一個男人,下下落車開門閂門你都咪話唔煩,所以有對電趟門就真係方便好多。至於今次長測的 Sharan Team 唔只有齊一對「電趟」,就連行李艙門都係電動開關,有咗呢兩項電動機關,其實已經方便好多。

另一項不可少的設備就係天窗,近4米長的車廂,如果有個巨型天幕的話,感覺會開揚好多開心好多,但考慮到巨型天窗會在炎夏為車廂升温,所以 Sharan Team 的天窗及側窗同時有埋遮陽簾,玩到攰,就可以趁回程時關上窗簾,校斜椅背休息一下,標準配備有埋3區獨立冷氣出風口,就算坐到最後排都唔使驚焗親。

有天窗,有電趟,有電尾門,三區冷氣出風口,車廂空間算寬敞,第三排座椅又真係坐得人,加埋免匙解鎖及按鍵式啟動引擎功能,要求唔高的話,其實已經好使好用,再加埋只售33萬,比之前裝備相近的Life版便宜近兩萬的無敵價,抵玩程度可謂拍得住同級的日本MPV。

測試的 Sharan 280 TSI Team,全車座椅的坐圍及背脊位改用了 Alcantara 人造麂皮物料,呢種質感咁正的防滑皮革,多數會用於跑車的軚環及座椅,MPV就較為少見,除了觀感上高級咗之外,轉彎時更有助維持坐姿。動力機關是1.4公升引擎,牌費屬最低級別,輸出雖然只得150ps,但由於引擎配備渦輪增壓,只要踩上千多轉,已經非常好力,再加上採用雙離合器波箱,所以傳動表現亦比其他使用無段變速波箱的同級 MPV 更快更順更慳油,長測4天,錄得平均耗油10.2L/100km。操控方面,無論高速公路或迂迴彎道的表現都十分熨貼,而且更在歐洲撞擊測試中獲得最高的5星評級,標準還配備預防二次意外碰撞制動系統 Accident Avoidance Multi-Collision Brake System,絕對是一輛安全實用好揸夠力慳油兼且車價相宜的德國MPV。

2018 Volkswagen Sharan 280 TSI Team 規格表
引擎:L4 Turbo
容積:1,395c.c.
馬力:150ps@5,000-6,000rpm
扭力:250Nm@1,500-3,500rpm
傳動:前置引擎‧前輪驅動
波箱:6前速DSG雙離合半自動
0-100km/h:9.9秒
極速:198km/h
懸掛:(前)麥花臣支柱/ (後)獨立四連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後) 225/50 R17 Continental Conti Premium Contact 2
長x闊x高:4,854 x 1,904 x 1,720mm
軸距:2,920mm
車重:1,717kg
油耗:6.6L/ 100km
售價:$329,980

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content