尾艙勁好用Audi A5 Sportback 45 TFSI quattro S-line

February 8, 2018
35,629 Views

型得嚟又要夠實用,都唔一定得SUV的。

第一代A5經過facelift之後,可以話成個感覺唔同晒,唔使改,全原裝,賣相都已經好掂;不過新款出現之後,佢副惡樣就搞到舊款有少少鈍,少少懵。

外形更具侵略性
其實設計一輛汽車除了考慮物料及成本之外,還要預測最少未來四年內的潮流走勢。Audi設計師Jakob Hirzel認為,新一代A5需要更強烈的運動與戰鬥氣息,而為咗突出混合Coupe及Avant元素的Sportback,更融入了GT的設計概念及鋒利的引擎蓋骨線,令新一代A5 Sportback比舊款更有立體感。

型仔又實用
我幾like今次長測呢款Sportback,事關佢除咗有SUV兩廂式的設計優點,行李艙容積及尾門開啟角度亦非常大,這種連尾玻璃同時打開的行李艙蓋設計比SUV更方便提存大型行李,而斜背的車尾造形加埋原廠的S-Line配件又夠晒瀟灑,對我嚟講係實用得嚟又夠晒型。

沒被科技過份精簡
今代A5的車廂設計風格,比以往更強調科技帶出的簡約感,但簡約得嚟,對於MMI navigation plus多媒體系統仍然保留了清晰易懂的操作,旋鈕上方的8個捷徑功能,又可預設音響系統甚至導航目的地;數碼化儀表板是VW集團旗下的戰略規格,中間可以變出大型導航地圖,唯一唔方便係車廠沒有因應右軚巿場把Drive select及Engine start/stop按鈕調近駕駛席。

操控輕鬆舒適
測試的45TFSI使用第3代EA888引擎,配7前速濕式雙離合半自動波箱,呢個配搭唔單只成熟,再結合埋新一代quattro ultra四驅系統,輸出可以話非常夠照。雖然是兩款A5 Sportback之中的頂級型號,但駕駛感仍然偏向輕鬆;在Dynamic mode之下,轉向反應及油門敏感度的差別唔算大,不過引擎就好似啪咗興奮劑咁,動力連同聲線都馬上進入亢奮狀態。長測5天,公路平均耗油7.7L/100km,巿區平均時速26km,錄得平均耗油11.1L/100km。

Audi A5 Sportback 45 TFSI quattro S-line規格表
引擎:L4 FSI Turbocharged
容積:1,984c.c.
馬力:252hp@5,000-6,000rpm
扭力:370Nm@1,600-4,500rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:7前速S-Tronic雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:6.0秒
極速:250km/h
懸掛:(前/後)獨立五連桿
制動:(前/後)通風碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前/後) 255/35 R19 Hankook Ventus S1
長x闊x高:4,733 x 1,843 x 1,386mm
軸距:2,824mm
車重:1,610kg
廢排:141g/km
油耗:6.2L/ 100km (Combined)
售價:$649,800

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content