玩過界・型到盡 Volvo V90 T5 Inscription Cross Country

May 18, 2018
38,474 Views

型得嚟又要機動性夠強,都唔一定只有SUV的。

早輪睇過一篇文章,內容係講作者點樣透過買賣二手玩具教導子女理財,方法是去二手店變賣自己的舊玩具,換到嘅錢就去買另一件喜歡的玩具。經過幾次之後,小朋友開始發現玩具隨着拆盒一刻開始便立刻折舊,從中悟出Liabilities,明白到只有Assets才可以不斷製造Cash Flow,甚至增值,於是開始籌算點樣做先可以得到最大回報。我唔知咁樣的數字人生,小朋友將來會唔會變成一個銖錙必較嘅巿儈佬,不過我就唔會利用玩具去教小朋友理財概念。

橫行的買車指標
提起折舊,我諗無乜嘢的折舊率會勁得過一輛新車,所以搞搞下,香港人買車就變咗先看二手巿場承接力,確保二手價格唔會一落千丈;至於小朋友在挑選玩具時會考慮到保值能力,或者就係呢種所謂「精明消費」的延伸。講咗咁耐,其實係想話畀大家聽,好多嘢,唔可以一味用錢來衡量的。

不一樣的調校
喺呢種二手價主導新車銷售量的大勢之下,我無打算用文字說服大家去買一部德國以外的歐洲車,不過咁,扑鎚前,我建議約部Volvo親身試一試,比較一下大家的設計、用料及調校,了解一下雙方的優缺。以配備自選駕駛模式的電子底盤為例,我覺得Volvo在Comfort mode方面的濾震表現比同級德國車更細緻更舒適,特別欣賞佢喺啟福道橋面往舊機隧方向那種粗糙路面的處理手法,類似的表現,我曾經在平治S-Class感受過。

越野四驅旅行車
今次長測的V90 Cross Country T5,是旅行車與越野車的混合體,相同車種有Audi的Allroad系列,呢類輕型越野概念或者係跟瑞典佔逾60%的叢林有關。咪以為佢只係一部升高咗懸掛的旅行車,其實除咗擁有210mm的離地距之外,仲有越野車必備的四輪驅動系統、HDC下坡緩降控制及HSA上斜起步輔助裝置,而且為咗強化越野性能,自選駕駛模式仲加了一項off-road功能,不過五天測試都無機會用到呢套裝備。

型得內斂
旅行車版的V90,個look本身已經好夠台型,Cross Country再把離地距升高65mm,加埋前後輪拱及泵把採用的耐磨塑料, 優雅得來又帶幾分粗豪,成個外形及比例真係幾得,呢種內斂又有時代氣息的設計,相信會幾襟睇。
比起時下流行的橫置顯示屏,Volvo的直置一體化可以更加善用中控台;車廂設計,貴氣中唔會覺得浮誇俗套;電動前座椅標準配備按摩功能,只要轉一轉調校鍵外圍的圓鈕,9 吋Sensus彩色觸控顯示屏就會出現座椅的調校功能圖像,呢個時候就可以選擇調校或按摩的位置、按摩的力度或速度等,一邊揸車一邊按摩都咪話唔盞鬼。內置的City Safety系統,包括轉向盲點監測警示BLIS with Steer Assist及閃避對頭車警示Oncoming Lane Mitigat,載住家人可以多一分保障。

輸出兼顧舒適
睇過片,外國有啲車主揸住呢部Cross Country玩慢爬越野,無諗過一部高腳版旅行車都可以玩到斜插30度落山單轆離地咁鬼激,不過我估香港無乜邊個會捨得攞佢咁玩法。V90 Cross Country的淨重拍得住一輛同屬四驅的平治GLE,事關主體結構採用Boron Steel,而唔係時下流行的鋁合金,好處係夠彈性,撞擊時可以保持車體完整度;雖然係重咗啲,但呢副兩公升引擎輸出都唔弱,只是為了減少突兀提高舒適度,油門的初段反應用咗偏柔的設定。

悠然自得
切換到Dynamic mode,軚盤重咗少少,感覺路訊多咗;波箱加速反應快咗,但縮油再踩的反應依然保守;懸掛韌性高咗,整體上仍然以舒適為主,唔會有種好強烈的戰鬥感覺。雖然軸距偏長,但彎道表現幾靈活,幾準,我最欣賞係底盤調校與動力輸出嗰種從容不迫的協調。五天測試,先後錄得ECO、Comfort及Dynamic mode的每百公里耗油量為8.6L
、10.2L及15.7L。

人生,有好多嘢唔可以單單用金錢去衡量價值的,很多陪伴我們成長的事物、情愫、經驗、過程等都係無價的,把自己喜歡的東西都先交由巿場去衡量價值再做選擇的話,最多都只算係消費層面上的精明而已。

Volvo V90 T5 Inscription Cross Country規格表
引擎形式:L4 Turbocharged
汽缸容積:1,969c.c.
最大馬力:254hp@5,500rpm
峰值扭力:350Nm@1,500-4,800rpm
傳動形式:前置引擎‧四輪驅動
傳動系統:8前速Geartronic配軚盤+/-轉檔
懸掛系統:(前)雙搖臂/ (後)多連桿
制動系統:(前/後)通風碟
輪圈:19吋合金
輪胎:(前/後) 235/ 50 R19 Michelin Latitude Sport 3
長x闊x高:4,939 x 1,879 x 1,543mm
軸距:2,941mm
車重:1,934kg
0-100km/h:7.4秒
極速:230km/h
耗油量:7.4L/ 100km (Combined)
碳排量:169g/km
售價:HK$699,800

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content