實事求是 Ford Kuga Titanium

December 6, 2018
10,031 Views

雖然升級設備唔多,但由於標準配備齊全,再加埋一個靚價,喺中型 SUV 巿場仍有一定吸引力。

為了配合節能減排,近年有車廠開始把引擎容積進一步降低;不過亦有人擔心,細容積引擎未必夠力應付有番咁上下噸位的 SUV。

時代唔同咗,以前出名食油的美國車,家陣都要講節能減碳,正如這部第二代 Kuga,由最初1.6公升降到1.5公升,雖然容積縮咗水,但輸出維持不變。180匹馬力當然唔可能要求加速洶湧澎湃,不過由於最大扭力可以在二千轉之前爆發,所以上斜比很多兩公升MPV還要好力。相對於時下的 SUV,Kuga 的軚感相當充實,懸掛設定偏向運動化,路面的過濾適中,操控有點粗獷的質感。

今次測試的改良版,換了新設計的雙間電鍍面罩及智能 Bi-Xenon HID 頭燈,車身顏色亦新增了 Blue Metallic 及 Diffused Silver。軟件用上新一代 SYNC 3,輕觸屏幕亦加大至8吋;標準配備還有多功能連轉檔撥片軚盤、雙區獨立恆溫、全景天窗、車頂行李架、行李艙門開啟感應、免匙開鎖、HSA 斜坡起動輔助及EBA 緊急剎車連警示系統等,加多一萬就可以升級至真皮座椅及電動控制駕駛席。

車廂空間及行李艙容積都非常夠大,布置並非像德裔 SUV 走精緻路線,設計是帶肌肉型的立體感,用料唔玩花巧,整個車廂都很有美式的粗獷氣氛,是一輛抵食夾大件的實用型四驅 SUV。

Ford Kuga Titanium規格表
引擎:L4 Turbo Charger
容積:1,498c.c.
馬力:180ps@6,000rpm
扭力:240Nm@1,600-5,000rpm
傳動:前置引擎‧四輪驅動
波箱:6前速全自動配軚盤+/-轉檔
0-100km/h:9.7秒
極速:200km/h
懸掛:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動:(前)通風碟/ (後)實心碟
輪圈:17吋合金
輪胎:(前/後)235/55 R17 Michelin Latitude
長x闊x高:4,524 x 1,838 x 1,760mm
軸距:2,690mm
車重:1,686kg
油耗:13.5km/L
廢排:173g/km
售價:$289,900

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content