穩穩陣陣 Toyota RAV4 Luxury

February 25, 2019
17,780 Views

已有相當歷史背景的 RAV4,在遍地 SUV 的年,到底有甚麼賣點?

RAV4 係 Recreational Activity Vehicle 的縮寫,「4」代表四輪驅動,不過唔是所有 RAV4 都行四驅的,事關從1995年發表的第一代 RAV4 開始已有頭驅版,所以「4」字只係車名的象徵意義,唔使咁認真。

喺 SUV 之中,RAV4 畀我的感覺係最有越野味,呢個或多或少係因為車尾可以外掛一條「士啤胎」有關,所以自從第四代開始飛走呢條「士啤胎」之後,再加上一個時代感較重的造型,觀感上已經斯文晒。
進入第五代的 RAV4,設計概念是 Adventure & Refined,外形有美式的粗獷,線條肌理則有近代凌志的銳利感,狂野之中帶點不羈。

今代用了全新的 TNGA 模組化底盤,除了剛性比上一代強了57%之外,軸距及車身都長了。車廂設計用了大量畢直線條,喺適當位置再混入金屬飾件,觀感比大部分 SUV 都要 man。或者是為了對稱美的關係,TSC 開關掣被設在剛好跟 Auto start/stop 打對台的左邊靠近領航席位置,雖然我估呢粒掣通常都係維持啟動狀態,但真係要提醒鄰座乘客唔好亂搞。

抵港的新一代 RAV4 分為 Advantage 及今次測試的 Luxury 兩個版本,分別在於畀多3萬的 Luxury 多了智能車匙、電動行李艙門連感應開啟系統、軚盤轉波撥片、電座、駕駛席坐姿記憶及發熱功能等;另外,兩者的頭燈設計都有輕微不同,Advantage 用Line Shape,Luxury 用 C Shape。標準配備6.8吋輕觸式屏幕音響系統、Qi電話無線充電裝置、BA輔助刹車系統、VSC行車穩定系統、HAC上斜起動輔助系統及胎壓警報。

動力機關是兩公升直四自然吸氣引擎配10前速CVT波箱,馬力及扭力輸出只屬一般,加速漸進;大腳 kickdown 連降兩檔指針飆上近4,000rpm的運轉噪音稍為明顯,不過減速採用手動 downshift 只要逐下來,這副10前速波箱並不會把轉數推得太高,運作比其他同類CVT都要寧靜。

自選駕駛模式有 Eco、Normal 及 Sport,用 Eco mode 唔會變成軟腳蟹,Sport mode 亦唔會令你腎上腺素激增,三項模式的切換就像這副10前速CVT,變化稍為平淡。懸掛、性能、軚感的各種表現亦較為中庸,好明顯,這部前驅版 RAV4 是走平易近人及耐用的標準豐田穩陣路線。

2019 Toyota RAV4 Luxury規格表
引擎形式:L4 Dual VVT-i
汽缸容積:1,987c.c.
最大馬力:173ps@6,600rpm
峰值扭力:203Nm@4,400-4,900rpm
傳動形式:前置引擎‧前輪驅動
傳動系統:10前速CVT無段變速配軚盤+/-轉檔
懸掛系統:(前)麥花臣/(後)雙搖臂
制動系統:(前/後)通風碟
輪圈:18吋合金
輪胎:(前/後) 225/ 60 R18 Bridgestone Alenaz
長x闊x高:4,600 x 1,855 x 1,685mm
軸距:2,690mm
車重:1,530kg
耗油量:16.3km/L
售價:$259,000(Advantage)/ $289,000(Luxury)

Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content