長測報告 BMW X2 sDrive 20iA M Sport Edition

March 18, 2019
38,062 Views

雖然車廂空間是 X系列之中最細,但走「外形先決」路線的 X2,襯埋 M Sport 套件絕對係型到爆炸。

被編入寶馬 SAC 系列的全新 X2,行李艙容積比同門的 X1 還要細 35L,但外形設計就有別於其他 X車系,所以雖然「實用面積」較弱,但型格上就非常突出。

動力機關採用一副兩公升直四 TwinPower Turbo 引擎,輸出中規中矩。行車模式設有 ECO Pro、Comfort 及 Sport mode 三種選項,透過改變軚盤、引擎及波箱的反應與敏銳度來切合不同的駕駛需要。

測試的 20iA 配備了 M Sport 懸掛系統,柔韌度非常出色,調校能在舒適與運動之間取得高度平衡。我認為快車使用 Sport mode 配合引擎反應及轉波時機,是最能展現這套避震的調校功力,駕駛感熨貼得來,亦保留了乘坐的舒適性;至於 Comfort mode 就比較適合巿區慢車使用。

原裝配備6.5吋顯示屏,嫌細,可以加錢選配具備觸控功能的8.8吋顯示屏,不過我就唔係咁 like 會黏滿手指紋的觸控屏,畀我揀,我寧願加錢換套 harman/kardon 的音響組合,事關標準配備嗰套啲聲真係麻麻地。

長按兩秒,系統可跳過 Comfort mode 直接進入 ECO Pro 或 Sport mode

軚感路訊唔錯,迴轉半徑亦夠大夠靈活,窄路掉頭都非常輕鬆,但我會嫌軚盤角度遍高,就算調到最低,都會擋住儀表板最下方的耗油資訊;雖然可以把座椅調高來遷就,但進出車廂就無咁方便。

前座椅軟硬適中,腰翼位仲可以獨立調校,跑山時有助保持上身坐姿。固定式後座不像 X1 可作前後調校,摺疊座椅之後,行李艙可由470L增至1,355L,不過摺合過程唔夠方便。長測5天,大部分時間使用 ECO Pro mode 行車,公路錄得平均耗油 8.2L/100km,巿區10.1/100km。

 優點
・轉向靈活
・前座腰翼可獨立調校
・舒適與運動之間取得平衡

缺點
・軚盤偏高
・路噪稍大
・後座摺疊不方便

BMW X2 sDrive20iA M Sport Edition規格表
引擎形式:L4 TwinPower Turbo
汽缸容積:1,998c.c.
最大馬力:192hp@5,000-6,000rpm
峰值扭力:280Nm@1,350-4,600rpm
傳動形式:前置引擎‧前輪驅動
傳動系統:7前速DCT雙離合半自動配軚盤+/-轉檔
懸掛系統:(前)麥花臣/ (後)多連桿
制動系統:(前/後)通風碟
輪圈:20吋合金
輪胎:(前/後) 225/ 40 R20 Pirelli P Zero
長x闊x高:4,360 x 1,824 x 1,526mm
軸距:2,670mm
車重:1,460kg
0-100km/h:7.7秒
極速:227km/h
耗油量:5.9-5.5L/100km (Combined)
碳排量:134g/km
售價:HK$469,000


Share
Tags

Leave A Comment

error: Protected Content